3T Csoport (NSZK) 50-10

 

2013.01.19.

 

 

 

 

 

3T Csoport (NSZK) 50-10

 

A csoport 2002-ben alakult. Tagjai Békés megyei képzőművészek, vizuálpedagógusok. A T betű utalás a tanári minőségre, de szakrális jelként is értelmezhető. A T T T íráskép viszont a kulturális tevékenységek megítélésének a hagyatéka. Az NSZK rövidítés Novák Attila békéscsabai, Szuhaj György szarvasi és Kukár István gyulai képzőművész nevének kezdőbetűi, s egyben utal az európai változások időszakainak és a csoport tagjainak életkori párhuzamaira.

 Tíz év alatt számos kiállítás, művészeti esemény, performance kötődik tevékenységükhöz, sőt abban vállaltak kezdeményező szerepet, hogy amatőr alkotókat vontak be ebbe a műfajba az Alkotó Körösök Találkozóján (PART) Gyula-Városerdőn. Emellett meghívást kaptak a Csalánleves Instant Fesztiválra Békéscsabán, a Nemzetközi Performance Fesztiválra Szentendrén, a Nyílt Tér és az Artalom performance fesztiválokra Egerbe.

Mind Szarvason, mind Budapesten nagysikerű kiállításon (UNIÓL) a legkülönbözőbb technikák gazdag tárházával mutatták be egy állat (disznó) szociológiai jelenlétével a múlt a jelen és a jövő összefüggéseit. Bátran nyúlnak a legkülönbözőbb anyagokhoz, a minél teljesebb kifejezés érdekében. Számukra a vidékiség nem akadály, hanem lehetőség. Az organikus és szakrális gondolkodás hozta létre több munkájukat (ÉG, Szív, ART-ÉR, Szarvasáldozás, Hal nap, Lóáldozás, Emberáldozás). Inspiratív, sőt meghatározó részükre az adott tematika és a téri adottság is (Út, Part, Kör, Zongora, Lebegés, Hullám, Black-contakt, Nyíl-adékon(y), Tágulás).

Az 50-10 című kiállítás az éppen félszáz éves T-k 10 éves együtt gondolkodásának és alkotói munkájának összegzése.

     „A performance olyan, mint az élet. Fizikai szenvedésekkel jár. Nagyon sok lehetőséggel, előre megtervezett dolgokkal, de véletlenszerűekkel is. Megtervezed, dolgozol – sokszor sziszifuszi módon – és vagy úgy lesz, vagy nem. Ha a végén összeáll kerek egész lesz. Tükrözi az életet.” (Kukár István, Kossuth Rádió Gondolat-jel 2012.11.25.)

 

 

3T Csoport (NSZK) 50 - 10

 

2013.01.19.

 

A Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria Kortárs Kiállítótermében nyílt meg pénteken a 3T Csoport (NSZK) 50 - 10 című kiállítása, ahol már a belépéskor különleges élmények várták a látogatókat. A padlóra vetített feszes víztükrön keresztül léphetett be a tárlatlátogató a kiállítóterembe: mintegy szimbolizálva az ősi vízen járás és a megtisztulás folyamatát.

 

 

Kukár István, Szuhaj György, Novák Atilla

 

Rendhagyó performance-el is kedveskedtek a művészek: Az elvetett búza immár fűvé cseperedett, s igen fontos szerepet töltött be a három T – Novák Attila, Szuhaj György és Kukár István – rögtönzött performance előadásában. Rajtuk kívül a búza, a liszt és a kenyér, és a víz játszotta a főszerepet – szimbolizálva az életet, a forrást, mindennek az eredőjét.

Megszokottnak tehát korántsem nevezhető a 2002-ben alakult formáció 3T Csoport (NSZK) 50 - 10 című kiállítása. Az elnevezés némi magyarázatra szorul. Mindhárom alkotó Békés megyei képzőművész, vizuálpedagógus, a „T” utal a tanári minőségükre, de szakrális jelként is értelmezhető. A T T T íráskép viszont a kulturális tevékenységek megítélésének a hagyatéka az „átkosban” a három T: a tiltott, tűrt, támogatott kategóriáját jelölte – emelte ki Hemrik László, művészeti író megnyitóbeszédében. Az NSZK rövidítés pedig szinte már kézenfekvő: Novák Attila békéscsabai, Szuhaj György szarvasi és Kukár István gyulai képzőművész nevének kezdőbetűiből áll, s egyben utal az európai változások időszakainak és a csoport tagjainak életkori párhuzamaira is: mindhárman ötven évesek.

A 3T Csoport (NSZK) 50 - 10 című kiállítás az éppen félszáz éves T-k tízéves együtt gondolkodásának és alkotói munkájának összegzése. A közös alkotásról Kukár István így vall: „A performance olyan, mint az élet. Fizikai szenvedésekkel jár. Nagyon sok lehetőséggel, előre megtervezett dolgokkal, de véletlenszerűekkel is. Megtervezed, dolgozol – sokszor sziszifuszi módon – és vagy úgy lesz, vagy nem. Ha a végén összeáll kerek egész lesz. Tükrözi az életet.”

A tárlat február 19-éig tekinthető meg a Jankay galériában.

 

Vándor Andrea

 

Csabai Mérleg

 

 

 

 

 A Duna Tv műsora: kattintson a képre.

 

 

Tér-be-rendezés: 3T + 13. G. (Köszönet!) facebook.com   

 

 3T Csoport (NSZK) ... a mag(y)arT! c. performance facebook.com

 

 Képek a facebookon: facebook.com

 

 

Az MTV1 február 4-ei műsora.

Kattintson a képre.